De temperaturen kunnen tijdens Nederlandse zomers flink oplopen. Het gevolg? Een broeierig, warm huis, mits er geen gebruik wordt gemaakt van volwaardige zonwering! Passende zonwering helpt namelijk de hitte buiten te houden doordat ramen worden afgeschermd van de felle zon. Daarnaast helpt zonwering bij de bescherming van je meubels tegen schadelijke UV-stralen. Er zijn dus redenen genoeg waarom je zonwering zou aan moeten schaffen. Ben je van plan om nu of in de toekomst zonwering aan te schaffen? Lees dan snel verder! In dit artikel gaan we namelijk dieper in op het onderwerp, zodat jij zonwering kiest die volledig aansluit op je wensen en behoeften!

Binnen- of toch buitenzonwering?

De term ‘zonwering’ is eigenlijk te algemeen. Er bestaan namelijk erg veel verschillende soorten binnen deze categorie. Om die reden is het belangrijk om alvorens dieper in te gaan op dit onderwerp een verdeling te maken tussen binnen- en buitenzonwering. Deze categorieën geven het verschil al weer. Binnenzonwering wordt namelijk binnenshuis bevestigt. Voorbeelden hiervan zijn jaloezieën, gordijnen, rolgordijnen, lamellen etc. Buitenzonwering wordt buitenshuis bevestigt aan het raamkozijn of aan de gevel. Voorbeelden van zonwering in deze categorie zijn screens, knikarmen en rolluiken.

Het kostenplaatje

De voordelen van zowel binnen- als buitenzonwering zijn erg groot. Echter moet je bij de aanschaf wel rekening houden met een aantal factoren. Een belangrijke factor hierbinnen is de aanschafprijs. Het is namelijk erg moeilijk om een precieze prijsindicatie voor zonwering te geven. De reden hiervoor is de enorme hoeveelheid soorten zonwering, welke vaak ook aangepast wordt aan de woning. Hierdoor lopen prijzen per type, maat en uitvoering sterk uiteen. Gordijnen zijn echter wel een van de goedkopere opties binnen de categorie binnenzonwering. Vooral gordijnen van het kant-en-klare type, zijn erg betaalbaar. Buitenzonwering zoals de knikarm met uitvalscherm zijn in vergelijking relatief prijzig. afhankelijk van het formaat en het materiaal kunnen de kosten flink oplopen. Houd bij je keuze wel rekening met het feit dat zonwering van goede kwaliteit vaak prijziger is. Deze gaat wel lang mee waardoor je dit kunt beschouwen als investering.

De montage

Als je het type zonwering hebt gekozen die helemaal past bij wat je zoekt is het goed om stil te staan bij de montage. Ga je dit zelf doen of schakel je een professional in? Als je zelf handig bent kun je ervoor kiezen je nieuwe zonwering zelf te monteren. Als je twijfelt aan je eigen kunnen is het verstandiger om een professional in te schakelen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door zonwering Utrecht.