Wellicht heeft u al eens gehoord van muren onderkappen. Dit is een methode welke wordt toegepast bij vochtbestrijding aan woningen. Het is een erg effectieve methode, maar ook bijzonder arbeidsintensief en niet zomaar een klusje welke iedereen kan doen en voor iedere woning de juiste oplossing biedt. Al is het alleen al vanwege de grote omvang van de werkzaamheden. Vaak wordt er pas gekozen voor muren onderkappen bij al grote werkzaamheden.

Oorzaken vochtproblemen

Een veelvoorkomend probleem is woning hebben te maken met vocht. Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo worden huizen tegenwoordig erg goed geïsoleerd. Zo goed dat er niets meer in het huis kan komen. Dit betekend echter ook dat er niets meer uit het huis kan ontsnappen. Bijvoorbeeld vocht. Vocht ontstaat door te koken, te douchen, maar ook door in het huis te leven. Een mens ademt en transpireert en stoot op deze manier vocht uit. Dit vocht dient het huis te verlaten en kan dat niet dan zal dit op den duur voor een vochtprobleem zorgen. Dit kan tegen gegaan worden door goede ventilatie. Een natuurlijke manier van ventileren is al door regelmatig ramen tegen elkaar open te zetten zodat er frisse lucht het huis in kan, maar ook het vocht het huis kan verlaten. Andere oorzaken van vochtproblemen kunnen te maken hebben met bijvoorbeeld een lekkage. Wanneer de afvoerpijp niet regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt wordt kan het zijn dat hier bladeren en vuil in achterblijven welke ophopen en voor een blokkade voor de afvoer van het water zorgen. Wanneer het water nergens meer heen kan zal de druk ervan voor een lekkage aan uw woning kunnen zorgen. Ook bouwkundige problemen kunnen een oorzaak zijn van vochtproblemen. Hierbij valt te denken aan punten in een woning die direct in contact komen met koude buitenlucht. Wanneer dit voorkomt kan de koude lucht naar binnen. Als het binnen warmer is dan buiten, wat natuurlijk vrijwel altijd het geval is, zal de koude lucht condenseren en zo ontstaat er vocht in huis. Een dergelijk probleem kan ook onder de vloer plaatsvinden.

Een vochtwerende laag onder de vloer

Bij nieuwe woningen wordt er al rekening mee gehouden, maar tot ongeveer 1980 werden huizen gebouwd waarbij er geen rekening werd gehouden met vocht en koude lucht welke van buitenaf onder de vloer door naar binnen kon doordringen. Bij nieuwe woningen wordt er een vochtwerende laag aangebracht bij de bouw van de woning. Hierdoor kan het vocht niet naar boven komen vanuit de grond. Bij oudere woningen is deze vochtwerende laag dus naar alle waarschijnlijkheid niet aangebracht. In een dergelijk geval kan het zijn dat de vochtproblemen in een woning ontstaan van onder de vloeroppervlakte. Gelukkig is hier dus wel een oplossing voor verzonnen, in de vorm van muren onderkappen.

Muren onderkappen, hoe werkt het?

Bij muren onderkappen wordt deze vochtwerende laag eigenlijk alsnog toegevoegd aan een bestaande woning. Dit is natuurlijk een enorme klus, want het huis staat al en onder de vloer dient een extra laag te komen welke al het vocht van buiten tegen houdt en ervoor zorgt dat het vocht vanuit de bodem nooit meer het huis binnen kan dringen. Het onderkappen van muren is dan ook een hele onderneming en wordt niet zomaar gedaan. Vaak wanneer er al grote renovatiewerkzaamheden plaatsvinden aan een pand is het de overweging waard om ook de keuze te maken om de muren te laten onderkappen. Daarnaast is het ook nog eens een tijdrovende onderneming, zeker bij grote panden. Muren worden namelijk horizontaal doorgezaagd om zo de vochtwerende laag te kunnen plaatsen. Echter is het natuurlijk niet mogelijk om het gehele huis in één keer door te zagen. Om ervoor te zorgen dat het huis stabiel blijft staan wordt er gekozen voor maximaal 1 meter tegelijkertijd door midden te zagen.

Voor- en nadelen van onderkappen van muren

Een voordeel van het onderkappen van de muren is dat het een erg efficiënte methode is om van vochtproblemen in oudere woningen af te komen. Ook werkt het altijd, voor honderd procent. Het nadeel is dat het een enorme klus betreft, zowel qua tijd als financieel zal dit een enorme investering zijn die het pand natuurlijk wel waard moet zijn.

Meer weten? Ga naar FRCE.be voor verdere informatie.