U heeft er waarschijnlijk al een hele tijd naar uitgekeken: uw nieuwbouwhuis is klaar en opgeleverd. Natuurlijk wilt u niets liever dan zo snel mogelijk aan de gang gaan met de vloeren, wanden, plinten en de rest. Maar dat kan nog niet, want het bouwvocht moet eerst het huis uit. Een nieuwbouwhuis heeft meestal ongeveer vierduizend liter vocht dat nog moet verdwijnen. Dit komt doordat een nieuwbouwhuis in etappes wordt gebouwd, en tijdens de bouw komen de verschillende muren en verdiepingen natuurlijk in aanraking met regen en andere neerslag. Ook zit er vaak vocht in de bouwmaterialen, bijvoorbeeld in het beton. Als de woning opgeleverd wordt, moet het vocht nog uit de plafonds, vloeren en muren trekken.

Niet verwijderen van bouwvocht

Als u ervoor zou kiezen om niet langer te wachten, maar om meteen aan de slag te gaan in uw nieuwe woning, dan kunt u problemen krijgen. Er kunnen schimmelplekken in het stucwerk komen, bijvoorbeeld. Als het stucwerk niet gewoon loslaat. Als u uw kamers helemaal naar uw smaak heeft geverfd, kan de verf ineens gaan afbladderen. De mooie laminaatvloer die u heeft laten aanleggen kan helemaal krom trekken, en er kunnen allerlei ontsierende gele vlekken in het behang komen. Kortom, als mensen u aanraden om te wachten met dit soort werkzaamheden totdat het bouwvocht voldoende is weggetrokken, kunt u dat maar beter serieus nemen.

Verwijderen van bouwvocht

Natuurlijk hoeft u niet lijdzaam af te wachten tot al het bouwvocht helemaal spontaan verdwenen is. Gelukkig zijn er maatregelen die u zelf kunt nemen om het droogproces te bevorderen. U kunt daarmee beginnen door het huis geleidelijk, voorzichtig op te warmen. Gedurende de eerste week zorgt u ervoor dat alle kamers in het huis tot 17 graden verwarmd worden. In de tweede week brengt u de temperatuur naar 18 graden, de week erna naar 19 graden en tenslotte in de vierde week naar 20 graden. Het betekent niet dat op dat moment al het bouwvocht is verdwenen, maar hoger stoken dan 20 graden brengt een ander risico met zich mee: er kunnen krimpscheuren ontstaan en de constructie kan daar beschadigingen van oplopen. Het hele droogproces duurt overigens zeker een jaar, maar gelukkig hoeft u niet zolang te wachten voordat u in uw huis kunt trekken.

Andere maatregelen

Geleidelijk warm stoken is een belangrijke maatregel, maar net zo belangrijk is het om uw nieuwbouw woning goed te ventileren. Om dat te doen zet u een aantal keer per dag de ramen, deuren en roosters tegelijkertijd open. Hierdoor kan de lucht goed circuleren, waardoor de muren, plafonds en vloeren het snelste drogen. Als er al meubels in het huis staan, zorg er dan dat deze niet tegen de muren aan staan. Vergeet ook niet om het mechanische afzuigsysteem van het nieuwbouwhuis op een hoge stand te zetten als u nog niet in het huis woont. Gedurende de eerste periode komt er nog heel wat bouwstof vrij, dus het afzuigsysteem moet na twee maanden goed schoongemaakt worden.