Er zijn talloze materialen die uw trap kunnen maken of kraken. Wellicht bent u de trap hoe die nu is helemaal zat en is het tijd voor een compleet nieuwe trap. Wie weet kan de trap er nog wel mee door, maar is deze nodig aan een renovatie toe. Door het toevoegen van een ander soort materiaal ziet de trap er straks weer als nieuw uit. Bovendien kan het een heel andere uitstraling aan uw huiskamer of huis geven. De materiaal keuze is dus ook echt een kwestie van smaak. Er moet goed over nagedacht worden. Niet alleen of het goed in uw huis past, maar ook of u het goed kunt onderhouden. Het ene soort materiaal is bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden dan het andere soort materiaal. Voordat u een keuze maakt is het natuurlijk handig te weten wat er zoal aan materialen aanwezig is.

De verschillende materialen

Er zijn een aantal veel voorkomende materialen, zoals hout en laminaat. Maar natuurlijk ook stoffen bekleding in de vorm van vloerbedekking. Denk hierin bijvoorbeeld aan tapijt, dit is erg aangenaam, lekker zacht en warm, voor de voeten. Een keuze voor hout of laminaat staat wellicht stijlvoller. Al deze materiaalkeuzes zijn afhankelijk van persoonlijke smaak en of het bij het huis past. Natuurlijk is er naast deze materialen nog veel meer keuze in grondstof. Denk bijvoorbeeld aan beton, natuursteen of tegels. U kunt dus alle kanten op met smaak en looks. Meer warm gaat vaak richting tapijten vloerbedekking, fris en netjes is bijvoorbeeld laminaat of hout en tegels zijn voor een warm klimaat vaak een fijne bodem voor de voeten. Lees snel verder, want hieronder wordt nog wat dieper op verschillende materialen ingegaan.

Het grote voordeel van laminaat

Een veel gekozen materiaal is laminaat. Zowel voor de huiskamer, slaapkamer als ook voor de trap. Het ziet er netjes uit en is een voordelige keuze. Het lijkt immers net alsof u hout in de kamer heeft liggen, echter betaalt u een stuk minder. Ook een trap is ideaal te bekleden met laminaat. Er is nauwelijks verschil met echt hout. Er is erg veel keuze in laminaat en haar verschillende houtkleuren. Het is zelfs mogelijk om voor zwart, wit of een soort grijstint te gaan. Zo kunt u zorgen voor een unieke trap. Laminaat ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens goed schoon te houden. Laminaat is goed bestand tegen slijtage en daarmee een goede trapkeuze, wanneer u bijvoorbeeld vaak kinderen over de vloer heeft of een liefde heeft voor huisdieren. Bent u soms angstig om uit te glijden op de trap, dan is laminaat ook de ideale keuze voor u. Men plaatst namelijk met gemak een antislip strip op en laminaten traptrede.

De uitstekende kwaliteit van hout

Houdt u van kwaliteit en een goede authentieke stijl, dan is hout de ultieme keuze voor u. Denk bijvoorbeeld aan die prachtige massief houten traptreden die u vaak in oudere huizen tegenkomt. Dit is natuurlijk ook mogelijk in een nieuwbouw huis. Zo haalt u kwaliteit en stijl gemakkelijk naar binnen met een echte houten trap. Er zijn verschillende mooie houtsoorten. Denk aan wengé, een smaakvolle fijne houtsoort, afkomstig uit de moerasbossen in Afrika. Ideaal voor een donkere warme look, doordat het hout een donkerbruine kern heeft.

Verschillende houtsoorten

Naast wengé bestaat er teak. Hoewel teak op dit moment voor meerdere houtsoorten naam draagt, komt het oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Teak is een stevige houtsoort en goed bestand tegen weer en wind. Het wordt vaak voor buitenarchitectuur gebruikt, maar ook voor trap is het uitermate geschikt. Een betrouwbare en sterke houtsoort is eikenhout. Het is een sterk soort hout, maar ook makkelijk te bewerken. Eikenhout verschilt van elkaar afhankelijk vanuit welk land het afkomst is. Zo bestaat er het Europees eiken dat donkerder van kleur is, maar heb je ook het witter Amerikaanse eiken. Voor traptreden kunt u kiezen voor samengesteld hout, welke minder snel uitzet of krimpt. Of u kunt voor massief hout gaan, welke een voordeligere optie is. Mocht de houtkleur u niet aanstaan is deze in verschillende kleuren te schilderen.

Vinyl: de voordelige optie

Voordeliger dan de voorgaande opties is Vinyl als trapbekleding. Vinyl, ook wel PVC, is een soepel en veerkrachtige kunststof vloerbedekking. Doordat vinyl een synthetisch materiaal is houdt het goed stand tegen water. Vinyl bestaat uit een onderlaag, met daarop een laag ter versterking. Daarboven een decoratieve laag en daarbovenop nog een slijtvaste doorzichtige toplaag. Vinyl is niet alleen gebruiksvriendelijk, het is ook makkelijk te plaatsen en je hoeft niet te ver in je buidel te tasten.

Wat ben je kwijt aan de verschillende materialen voor traprenovatie

Vinyl is vaak al vanaf €145,- per overzettrede te krijgen en daarmee een voordelige optie. Ook laminaat kan erg voordelig zijn, deze is zelfs vanaf €125,- per overzettrede te krijgen. Hout is een iets duurdere optie en kost zo een €160,- per overzettrede.