Een kelder kan een handige toevoeging zijn aan uw woning. Het biedt ruimte om spullen op te slaan, zoals een voorraad aan boodschappen, gereedschappen, of ander materiaal dat u tijdelijk even niet nodig hebt. Veel mensen richten een kelder ook in als een extra werkruimte, bijvoorbeeld om te sleutelen aan apparatuur of om te klussen. Bovendien biedt een kelder de mogelijkheid om grote spullen zoals uw wasmachine, droger of vriezer uit andere kamers te halen en zo flink wat ruimte te besparen. Omdat een kelder zich onder uw huis bevindt, dient u echter wel op de hoede te zijn voor een mogelijke boosdoener: vocht.

Omhoogtrekkend vocht

Als er buiten een periode van heftig weer aanbreekt, zoals langdurige regenbuien of winterse taferelen, dan kan uw kelder last krijgen van vocht. Vocht kan vanuit de grond omhoogtrekken en zo in de vloer of in de muren van uw kelder trekken. Dit is vaak te herkennen aan een lekkage of een vochtvlek. Niet alleen is dit vervelend voor de isolatie en luchtvochtigheid van uw kelder, bij het gebruik van elektrische apparatuur kan dit bovendien gevaarlijke omstandigheden opleveren. Daarom is het verstandig om uw kelder regelmatig te controleren op vocht en deze waar nodig waterdicht te maken. Wat uiteraard nog beter is, is het voorkomen van vocht in uw kelder. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Muur en vloer waterdicht

Of u nu al last heeft van vocht in de kelder, of u wilt voorkomen dat dit gebeurt, is het een goede zaak om eventuele gaten en scheuren op te sporen in muren en vloer. Via deze plekken kan er vocht uw kelder in komen en zo voor lekkages en vochtplekken zorgen. Vaak zijn er verschillende soorten pleister beschikbaar, waarmee een gat of scheur gedicht kan worden. Met vulmateriaal vult u de open plek, en met een laag waterdicht pleister zorgt u ervoor dat water niet langer doordringt of dit niet zal gaan doen in de toekomst. Vaak is het raadzaam dit per gat of scheur een aantal keren te herhalen, omdat vulmaterialen en waterdicht pleister na het drogen wat kunnen gaan krimpen.

Afwerking van de kelder

Daar waar het voor de muren van uw kelder voldoende kan zijn deze te vullen en te dichten met pleister, kan het vaak geen kwaad de vloer van uw kelder te voorzien van een extra behandeling. Er zijn verschillende soorten waterdichte coatings op de markt die uw vloer van de kelder voorzien van een extra laag bescherming. Materialen die vaak gebruikt worden zijn waterglas, een epoxy coating of een coating van polyurethaan. Ook in de afwerking van uw kelder, bijvoorbeeld bij de keuze voor een kleurverf, kunt u gaan voor beschermende eigenschappen.

Een vochtbestrijding specialist inschakelen

Heeft u last van vocht in de kelder en lukt het u niet om dit probleem te verhelpen? Neem dan vrijblijvend contact op met de vochtbestrijding experts van www.pvdv.be uit Brugge. Via de link komt u direct in contact met een erkende specialist in kelderafdichting. Pvdv is actief in heel Vlaanderen!