PUR is een goed presterend isolatiemateriaal. Voor de spouwmuur misschien nog wel een van de best presterende isolatiematerialen. Met dak aan PUR kunt u de kosten binnen een korte tijd terug verdienen en bespaart u flink op uw energie en gasrekening. PUR is een soort schuim en staat voor Polyurethaan schuim. Het is een samenvoeging van Polyol en PMDI. Een chemische reactie van deze twee materialen is dat het vloeistof snel uitzet en daardoor hard schuim gaat vormen. Het kan dan ook gebruikt worden om naadloos uw spouwmuur te isoleren.

Geschiktheid

Om uw spouwmuur te kunnen isoleren met PUR, moet uw spouwmuur natuurlijk voldoende ruimte hebben. De minimale breedte voor PUR isolatie bedraagt dan ook 3 centimeter. Het is echter wel zo dat hoe breder uw spouwmuur is, hoe beter de isolatie met PUR ook is. Ook mag het metselwerk in de gevel niet teveel beschadigd zijn. Als dat wel het geval is, kan de PUR isolatie uit de gevel lekken. Een nauwkeurige inspectie wordt dan ook vaak aangeraden. Als laatste mag de spouw niet teveel vervuild zijn met oude bouwmaterialen en cementresten. Dit zou kunnen leiden tot vochtproblemen. Om deze reden voert men eerst een endoscopisch onderzoek uit waarbij er met een camera in de spouw kan worden gekeken.

Voordelen

Een groot voordeel van PUR is de isolatiewaarde. PUR behaalt namelijk een isolatiewaarde van HR++. Dit is een lambdawaarde van 0.023 – 0.032 W/mk. Het materiaal neemt geen vocht in zich op en blijft daarom constant de zelfde isolatiewaarde behouden. Ook een vochtige buitenomgeving vormt geen probleem. Naast dit voordeel is PUR ook te gebruiken in smalle spouwen van 3 cm breed. Door het volume van de PUR zullen de gaten in de muren die gebruikt worden om de PUR te plaatsen nooit dikker zijn dan het voegwerk. Hierdoor zal er geen zichtbare schade aan het metselwerk te zien zijn. Over het algemeen isoleert PUR het best tegenover andere isolatieproducten. Ook voorkomt het schimmelvorming en rot.

Nadelen

Na het aanbrengen kan er een chemische lucht ontstaan. Deze geur is vergelijkbaar met een verflucht, al is dat binnen een paar dagen weer grotendeels verdwenen. Een goede isolatie is in de eerste paar dagen van isolatie wel belangrijk. Ook hecht PUR zich aan alle bouwmaterialen, waardoor deze materialen moeilijker hergebruikt kunnen worden. Als laatste is PUR minder milieuvriendelijk als andere isolatiematerialen zoals isolatievlokken.

Prijzen

PUR isolatie in de spouwmuur kost gemiddeld €25 tot €35 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de dikte van de spouwmuur, de staat van de gevel en de isolatiespecialist die de isolatie voor u plaatst. Over het algemeen kunt u PUR isolatie binnen twee tot vijf jaar terug verdienen. Indien u gebruik kunt maken van premies kan dit zelfs afzakken naar binnen een jaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor PUR spouwmuurisolatie? Via Isolatie-Bedrijf.be vergelijkt u vrijblijvend isolatiebedrijven. Door te vergelijken bespaart u op uw investering.