Het isoleren van uw zolder is een slim idee aangezien ongeveer 30% van de warmte verloren gaat via het dak. Door de zolder te isoleren wordt dit percentage lager, heeft u minder last van tocht en profiteert u van een optimale luchtvochtigheid. U kunt kiezen uit verschillende materialen om uw zolder te isoleren. Wij kiezen voor een isolatie met glaswol aangezien dit een van de meest gebruikte materialen is voor het isoleren van het dak. Voordelen zijn het eenvoudig plaatsen, de goede aansluiting en een prima prijs/kwaliteit. Indien u zolderisolatie combineert met vloer-, of spouwmuurisolatie dan komt dit het isolerende vermogen van uw woning nog verder ten gunste.

Glaswol isolatie

Als je een glaswoldeken bekijkt, zie je dat één kant een brandveilig aluminium laminaat bevat dat tevens luchtdicht en dampremmend is. Zo combineer je isolatiemateriaal en een damscherm. De glaswoldeken wordt beschermd door papier zodat het makkelijk verwerkt kan worden. Als u een schuin dak aan de binnenkant wilt isoleren, mag dit alleen wanneer er geen damdichte laag aangebracht is onder de dakpannen. Als dit wel het geval is, verhoogt de kans op condensvorming en wanneer er vocht binnen komt, kunnen houten balken verschimmelen en balken van staal gaan roesten. Zorg voordat u begint voor werkhandschoenen en een stofkapje.

Stappenplan

  1. Meet de afstand tussen de balken van de zolder nauwkeurig op zodat u elk vlak met glaswol kunt bekleden. Snijd dan de glaswoldeken met een isolatiemes in de juiste afmetingen.
  2. Vervolgens rolt u de deken uit tussen de dakbalken, verticaal zodat u de aluminiumkant kunt zien. De plukken van het deken die los zijn geraakt kunt u het best om de 10 cm vastnieten met een nietpistool. Dit doet u aan de voorkant van de verticale balken. Bij het laatste stuk, snijdt u de restanten netjes af.
  3. Als er scheuren in de wol zijn ontstaan kunt u deze, net als de aansluiting tussen de verschillende stukken wol afplakken met kunststof- of aluminiumtape.
  4. Dan gaat u een regelwerk aanbrengen om ruimte te maken voor leidingen en om een goede basis te creëren voor de gipsplaten.
  5. Tot slot zet u de gipsplaten over het isolatiemateriaal en de regelwerken heen vast met zelftappende schroeven met behulp van een schroefboormachine met gipsplaat bit-adapter. Hierdoor blijven de gipsplaten intact.

De gipsplaten kunt u stucen, schilderen of behangen zodat u van de zolder een prettige een aangenaam verwarmde ruimte kunt maken. Heeft u niet genoeg aan dit stappenplan, dan kunt u er natuurlijk altijd voor kiezen een isolatie specialist in te schakelen. Een handige service om in contact te komen met diverse isolatie specialisten is Javo-isolatie.nl. Via Javo vergelijkt u vrijblijvend en kosteloos diverse isolatiebedrijven.