Een kapotte ruit is een veelvoorkomend iets. Een bal die door de ruit vlieg, een inbraak of een ongelukkige val zijn enkele voorbeelden hiervan. Als dit bij u het geval is, kunt u een glazenmaker bellen. De kans dat de beste man dezelfde dag nog bij u op de stoep staat, is echter klein terwijl u wel een groter risico op inbraak, hogere stookkosten en ongelukken loopt. Het zelf repareren van een ruit is ook een mogelijkheid. Bij veel bouwmarkten snijden ze het glas zelfs voor u op maat. Een glas plaatsen is niet moeilijk maar moet wel secuur gebeuren. Lees hieronder verder hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Verschillende soorten ruiten

De meeste ruiten zijn rechthoekig of rond van vorm. U kunt naar een bedrijf gaan dat de ruit voor u op maat maakt maar het is ook mogelijk een ruit zelf te snijden. Hierbij is het van belang dat u met een vet potlood op de millimeter af de juiste maten aftekent. Vervolgens legt u een liniaal op ca. 3mm afstand van de getekende lijn zodat de glassnijder precies op de lijn kan snijden (het is nog beter om de afstand tussen de binnenkant van de glassnijder en het mes te meten). Smeer de snijdlijn in met brandspiritus en snijd het glas vervolgens in een beweging door. Klop het overige stuk glas voorzichtig los en breek af op de rand van een tafel. Bij een ronde ruit is het proces hetzelfde, het gereedschap is echter anders. Een passer glassnijder snijdt een rondje uit in plaats van een vierkant.

Het vervangen van de ruit

Trek werkkleding aan en draag werkhandschoenen. Begin met de kapotte ruit zoveel mogelijk uit zijn scharnieren te haken zodat u makkelijker te werk kunt gaan. Let hierbij op voor vallende scherven. Pak een scherp met en snijd de stopverf door langs de randen van de ruit. Maak vervolgens de sponning van het raam schoon met een krabber en een borstel zodat hij schoon en egaal is. Verf de sponningbodem met stopverf en zet de ruit precies in het midden (de ruit is 4-5 mm smaller dan de sponning zodat hij nog uit kan zetten met warmte). Duw goed aan. Sla de nagels voor de ruit in de sponningen, evenwijdig aan de ruit. U kunt een stuk karton gebruiken als steunpunt. Dicht tot slot de voeg tussen de ruit en de sponning met een mengsel van stopverf en lijnolie. Strijk deze glad met een plamuurmes of glazenmakersmes. Wacht met het overschilderen van de ruit een aantal weken.

Glaszetter inschakelen

Wilt u de ruit liever laten vervangen door een erkende glashandel? Neem dan vrijblijvend contact op met Moersteeglas.be. De glaszetters van Moersteeglas.be zijn snel ter plaatse en hebben altijd dubbel-glas op voorraad.