Er zijn veel mensen die elke week genieten van een rustgevend badmoment. Maar het is natuurlijk nog meer genieten als u dat bad zelf geïnstalleerd heeft. Voor deze klus is het belangrijk na te denken over de ruimte in uw badkamer en een bad te kiezen dat daarbij past. Een bad vervangen of plaatsen levert vaak een hoop afval op, hiervoor kunt u het beste een afvalcontainer inhuren of een aanhanger die u kunt legen op een daarvoor bestemde plaats.

Stap 1

Zorg ervoor dat u het juiste bad koopt en zet het op de beoogde plek in de badkamer neer. Bij elk bad worden stelpoten geleverd waarmee u het bad waterpas kunt maken. Doe dit als eerste. Daarna is het belangrijk de sifon te monteren en vervolgens de op maat gemaakte afvoer. Sluit deze aan zonder hem vast te lijmen en controleer of de afvoer werkt zonder lekken of verstoppingen. U kunt de stelpoten eventueel nog bijstellen om de afvoer optimaal te laten functioneren.

Stap 2

Plaats het bad tegen de muur en teken de randen vervolgens af. Dan zaagt u de balken op maat en boort u er gaten in. Het gaat hierbij om de afstand van de dikte van de opstaande rand van het bad en de afstand van de onderzijde van de opstaande rand van het bad tot aan de vloer. Zet de balkjes op de juiste plek tegen de muur en boor daar gaten in waarin u de balkjes met spijkerpluggen bevestigd.

Stap 3

Vervolgens tekent u op de vloer de breedte van de badkuip af. De buitenkant van de badombouw moet binnen de buitenrand van het bad vallen. Vervolgens metselt u een muurtje van gasbetonblokken. De muur wordt even hoog als de eerder geplaatste balkjes. Bij de afvoer moet u rekening houden met een ruimte opening zodat de afvoer nog bewerkbaar is in het geval van verstoppingen en dergelijke. Die ruimte wordt later afgesloten met een serviceluik.

Stap 4

Het bad kan bijna geplaatst worden. Eerst dient u een rand sanitairkit boven op de balken en langs de muur te spuiten. Dan laat u de badkuip voorzichtig zakken, waarna u de afvoer aansluit en de afvoerleidingen aan elkaar lijkt. Tot slot bouwt u het muurtje dicht tot de omtrek 30,5x30x5 cm is (vier tegels met voegen). Schroef het serviceluik op zijn plek en betegel de ombouw met tegels naar wens. Als laatste voorziet u het bad van een kitlaag.

Een badkamerspecialist inschakelen?

Zoals u leest kan het eigenhandig installeren van een bad best lastig zijn indien u geen ervaring hebt met klussen. De badkamerspecialisten van All Bath hebben ruime ervaring met badkamerrenovatie en hanteren faire prijzen. Bovendien is All Bath in heel Vlaanderen actief.