Bij de aanschaf een relatief oud huis bestaat er de mogelijkheid dat u het gehele huis moet renoveren voor u het kunt gebruiken. Ook bij relatief jongere huizen kunt u de wens hebben om het huis een gehele make-over te geven. Uiteraard verschilt het per huis hoe groot een dergelijke klus is, maar in elke situatie bent u zelf in staat een vrij accurate inschatting te maken van de kosten die ermee gepaard gaan. Wel moet u er rekening mee houden dat het renoveren van een huis met enorm veel factoren gepaard gaan, die alle van invloed kunnen zijn op het totale kostenplaatje.

Keuzes in en om het huis

Aan de binnenkant van uw huis kan er veel veranderd worden. Denkt u alleen al aan een nieuwe keuken of een geheel gerenoveerde badkamer. Ook kunt u uw vloer vervangen en wilt u ook een vloerverwarming wilt aanleggen.Het meer grove renovatiewerk komt kijken aan de buitenkant van uw huis. U kunt de dakpannen op uw dak vervangen, maar bijvoorbeeld een geheel ander type dak laten aanleggen. De kosten hiervoor worden gerekend per vierkante meter, van enkele tientallen tot soms wel honderden euro’s bij luxe uitvoeringen. Ook zaken als voegwerk en isolatie kunnen onderdeel zijn van renovatie.

Kostenposten

De staat van het te renoveren huis bepaalt voor een groot deel welke kostenposten u heeft en hoe hoog deze zijn. Een vaak gehanteerde vuistregel is echter dat u per vierkante meter huis op zo’n 750 tot 1.500 euro moet rekenen voor renovatie. U zult echter merken dat bij een toenemend aantal te renoveren vierkante meters, de schattingen voor het totale kostenplaatje nogal kan variëren. Voor grote elementen, zoals trappen en dakkappellen, gelden vaak totaalprijzen. Dit loopt al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Het totale kostenplaatje van de renovatie van uw huis valt en staat dan ook met de aanleg over verbouwing van dergelijke grote elementen.

Verwarming, elektriciteit en sanitair

Bij de installatie van radiatoren in uw huis, komt u al gauw uit op zo’n 600 euro per radiator. Daarbij komen eventueel ook nog de kosten van een ketel bij, die u het liefst laat werken met een hoog rendement. Hiermee wordt het kostenplaatje voor de verwarming vaak nog met enkele duizenden euro’s verhoogd. Ook voor uw elektriciteit betaalt u een flink bedrag. Bij de renovatie van een huis is het aan te raden de aanleg en kwaliteit van uw elektrische aansluitingen te checken, wat eveneens in de duizenden euro’s kan lopen. Dit geldt ook voor sanitaire aansluitingen zoals waterleidingen en -afvoer, waarbij de kosten voor toilet, bad of een douche nog niet zijn meegerekend. Deze elementen kennen vaak een prijskaartje van enkele honderden tot wel duizenden euro’s.

Overweegt u uw woning te verbouwen en bent ui op zoek naar een erkende aannemer of bouwbedrijf? Via Bia Construct vergelijkt u vrijblijvend diverse bouwbedrijven op prijs en kwaliteit.